zaterdag 5 mei 2012

Paardenras: Fell

  • Land van herkomst: Groot Brittannië 
  • Schofthoogte: 132 - 142 centimeter 
Geschiedenis en herkomst
De Fell stamt uit de westelijke kant van de noordelijke Pennines in Cumbria. Waarschijnljik gaat hij terug op inheemse pony's, maar hij werd in de Romeinse tijd sterk beïnvloed door Friezen en in latere eeuwen door de nu uitgestorven Schotse Galloway.

Algemene beschrijving en eigenschappen
Een stevig gebouwde, gespierde bergpony. Hij heeft een klein, alert hoofd en volle, zijdeachtige manen en staart. De hoeven van blauwe hoorn zijn hard en rond, aan de kogel zit behang. De kleur is meestal zwart, maar donkerbruin, bruin en schimmel komen ook voor.

Gebruik vroeger en nu
Van oorsprong vooral een allround werkdier op boerderijen: in de 18e eeuw werd het ras veel gebruikt om lood uit de mijnen te vervoeren. Tegenwoordig wordt de Fell als tuigpony bij wedstrijden en als allround rijpony gebruikt. Kruisingen tussen Fell en Volbloeden leveren goede Hunters op.

Vergelijkbare rassen en overige wetenswaardigheden
De nauw verwante Dales pony lijkt veel op de Fell, maar is groter, zwaarder en heeft een iets kortere hals. De Fell heeft ook een betere rijschouder. De Noorse Døle Draver en de Døle-Gudbrandsdal (van dezelfde prehistorische voorouder) lijken ook op de Fell.

Meer lezen over de Fell paardenras?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten