maandag 3 augustus 2015

Investeren in crowdfunding: de voor- en nadelen

Crowdfunding is tegenwoordig hot item en steeds meer crowdfundingprojecten blijken zeer succesvol te zijn. Als jij van plan bent te gaan investeren in crowdfunding, is het wel belangrijk om alle voor- en nadelen op een rijtje te hebben.

Wat is crowdfunding?
Voordat je besluit te gaan investeren in crowdfunding, is het belangrijk om te weten wat crowdfunding is. Crowdfunding is het aantrekken van vermogen via een groot aantal mensen. Al die mensen investeren een klein bedrag in het crowdfundingproject. Crowdfunding is in principe een alternatief voor een lening bij de bank. Zeker door de economische crisis is het moeilijker voor bedrijven geworden om een lening bij de bank te krijgen of op een andere manier aan geld te komen. Crowdfunding is hiervoor een goed alternatief gebleken. Bij crowdfunding brengen een groot aantal mensen allemaal een klein bedrag in. De mensen die investeren in dergelijke projecten, krijgen een rentevergoeding die vaak hoger is als op een spaarrekening.

Waarom is crowdfunding ontstaan?
Crowdfunding is ontstaan omdat bedrijven steeds lastiger een lening kunnen krijgen bij een bank. Voor investeerders kan het erg winstgevend zijn om geld uit te lenen voor een crowdfundingproject, omdat je rente krijgt over je investering. Bij de meeste banken is het rendement op en spaarrekening ver gedaald onder de 2%, terwijl je bij een crowdfunding soms wel tot 5% rente ontvangt over je geïnvesteerde geld.

De voordelen van crowdfunding
Net zoals bij alles, heeft ook crowdfunding voordelen en nadelen. Hieronder de voordelen van crowdfunding:
- Als investeerder kan je zelf kiezen waar je in investeert. Je kan initiatieven kiezen waar je zelf achter staat, of waar je in gelooft.
- Investeren in crowdfunding zorgt voor een continue inkomstenstroom: elke maand wordt een deel van de rente en een deel van de aflossing overgeboekt naar de investeerder
- Het rendement van investeren in crowdfunding ligt een stuk hoger dan op een spaarrekening. Vaak krijg je bij crowdfunding 3,5 tot 12,5% rente op je investering.

De nadelen van crowdfunding
- Als je een bedrag hebt geïnvesteerd, kan je dit niet tussentijds terugkrijgen, je moet wachten tot het einde van de looptijd voordat je al je geld (plus rente) weer terug hebt
- Je moet wachten tot er voldoende investeerders gevonden zijn. Het crowdfundingproject gaat namelijk pas van start op het moment dat de hele investering bijeen is gebracht
- Bij investeren in nieuwe bedrijven zijn de risico’s erg groot. 33% van de nieuw opgestarte bedrijven gaat namelijk binnen 3 jaar failliet. Zodra zo’n bedrijf failliet is, kan jij als investeerder fluiten naar je geld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten