maandag 3 augustus 2015

Geld besparen: word minder materialistisch

Als je geld wilt besparen en in de toekomst meer keuzes kunnen maken, moet je jezelf nu niet in de schulden gaan steken. Veel mensen raken in de schulden als ze spullen willen hebben die ze eigenlijk niet nodig hebben, en die ze bovenal niet kunnen betalen. Ze lenen geld om toch maar dat nieuwe computerspel te kopen, of ze bestellen kleding via internet met een betalingsregeling. De enige manier om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen is om minder materialistisch te worden.

Zelf verantwoordelijk
Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar financiële keuzes in het leven. Bij geldvragen kan je altijd terecht op de website van NIBUD. Deze instelling beantwoord op de website al of bijna al je vragen. Mocht je op dit moment al financiële problemen hebben, of als ze op de loer liggen, kan je het beste advies vragen aan een betrouwbare adviseur. Je gemeente kan je deze adviseur aanreiken.

Geldproblemen vaak door slechte beslissingen

De meeste mensen met financiële problemen zijn hierin terecht gekomen doordat er in het verleden slechte beslissingen genomen zijn. Dit is natuurlijk niet altijd het geval, in sommige gevallen kan een persoon er niets aan doen dat er schulden zijn ontstaan en was het een samenloop van omstandigheden. Vaak wordt gezien dat mensen pas starten met nadenken als ze met hun neus op de feiten gedrukt worden, en dan is het vaak al te laat.

Naast de financiële moeilijkheden die veroorzaakt worden door schulden, brengen schulden ook vaak gezondheidsrisico’s met zich mee. Schulden hebben zorgt ervoor dat er een continu gevoel van stress is, mensen slapen slechter, zijn angstiger en hebben hierdoor ook vaker lichamelijke klachten. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met schulden in verhouding vaker zelfmoord plegen (of een poging hiertoe doen) dan mensen in een gezonde financiële situatie. Het hebben van schulden zorgt er ook voor dat er vaker depressies optreden.

Televisie kijken één van de grootste boosdoeners
Mensen zijn vaak minder gelukkig wanneer zij naar de televisie kijken. Wanneer je tv kijkt, wordt constant de boodschap uitgestraald dat mensen die veel spullen hebben, gelukkig zijn. Vooral kinderen zijn hier erg gevoelig voor. Het is dus verstandig om zo min mogelijk (of helemaal geen) televisie te kijken. Zodoende kom je minder in de verleiding om ook producten te kopen die je op de tv hebt gezien, en je bent gelukkiger.

Schulden voorkomen: de financiële opvoeding
Op school leren we erg veel, maar wat in bijna alle lesprogramma’s mist, is hoe je schulden kan voorkomen. Dit lespakket zou niet moeten gaan over beleggen, of over ingewikkelde berekeningen. Het zou erom moeten gaan dat je in staat bent om voor jezelf te berekenen hoe je niet in de schulden kan komen. Door de financiële opvoeding verplicht te stellen op scholen, zouden er in de toekomst veel minder mensen met schulden rondlopen dan dat dit nu het geval is.

Maakt veel spullen hebben je gelukkig?
Vaak willen mensen alles hebben wat ze tegenkomen. De nieuwste mobiele telefoon, dat coole computerspel of die nieuwste auto omdat er de meest hoogstaande technische snufjes op zitten. Maar is dit wel het allerbelangrijkste? Heb jij je geld nodig om al bovenstaande dingen te kopen? Bedenk je dan eens of je het echt nodig hebt, of dat je het gewoon wilt hebben, omdat het te koop is?

Ga voor jezelf na wat jij echt belangrijk vindt. Een goede gezondheid, genieten van je gezin, familie en vrienden of lekker wandelen in de natuur. Dát zijn de belangrijke dingen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten