maandag 3 augustus 2015

Hondenras Praagse Rattler

De Praagse Rattler (Prazsky Krysarik) is een zeer onbekend, zeldzaam hondenras uit Tsjechië. De Praagse Rattler staat bekend als het kleinste hondenras ter wereld en ziet eruit als een zeer kleine Dobermann Pinscher.

Andere benamingen
De Praagse Rattler staat ook bekend onder de naam Prazsky Krysarik.

Geschiedenis
De Praagse Rattler is een hondenras uit Tsjechië en bestond al in de tijd van Karel IV in het koninkrijk Bohemen (het hedendaagse Tsjechië). De Praagse Rattler werd vooral gehouden aan het hof en de Praagse burcht, maar werd later ook ingezet als werkhond.

Uiterlijk
De Prazsky Krysarik is het kleinste hondenras ter wereld. De vacht is kort, helder en glanzend, en is op de staart, oren en poten zeer dun. De grondkleur van de vacht moet zwart of bruin zijn, de markeringen het liefst in de kleur tan. De aftekeningen komen voor boven de ogen, op de wangen en borst, en eventueel ook nog onder de nek en staart. Hoe donkerder deze aftekeningen zijn, hoe beter dit is. De rasstandaard omschrijft dat witte vlekken ongewenst zijn.

Als je naar de Praagse Rattler kijkt, zie je een peervormige kop, oren die zeer hoog op de kop staan en relatief ver uit elkaar geplaatst. De oren zijn driehoekig van vorm, staan rechtop, zijn stevig en natuurlijk.

De schofthoogte van de Praagse Rattler ligt tussen de 20 en 23 centimeter, waarbij reutjes groter zijn dan de teefjes. Het gewicht ligt rond de 2,6 kilo.

Karakter
De Praagse Rattler is een klein hondje met een lief karakter. De hondjes kunnen wel erg druk zijn, waardoor ze veel aandacht en tijd vragen van hun baasje. Praagse Rattlers zijn snelle leerlingen, houden ervan om nieuwe dingen te leren en zijn dol op behendigheidsspelletjes. Het is een hondje dat regelmatig en voldoende beweging nodig heeft.

Gebruiksmogelijkheden
De Praagse Rattler is een typische pincher. Van oorsprong werd het ras aan het hof en de Praagse burcht gehouden, maar later deed de Praagse Rattler vooral dienst als werkhond; hij moest het hof vrijhouden van ratten, muizen en andere knaagdieren. Anno 2015 wordt de Praagse Rattler enkel nog gefokt als gezelschapshond.

Overige informatie
De Praagse Rattler, oorspronkelijk uit Tsjechië, is anno 2015 nog niet erkend door de FCI. In de jaren ’70 van de vorige eeuw was de Praagse Rattler bijna uitgestorven, maar dankzij een aantal fanatieke fokkers is het ras vanaf 1980 van de ondergang gered. In juli 2010 is in Tsjechië de Internationale Vereniging van Prazsky Krysarik (IAPK) opgericht, en werd opgericht door verscheidene fokverenigingen uit Tsjechië, Duitsland, Zweden, Italië, Zwitserland, Rusland, Oostenrijk, Slowakije, China en Japan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten