maandag 3 augustus 2015

Hondenras silken windhound

De silken windhound is een schitterend, maar zeer zeldzaam hondenras uit Amerika.

Andere benamingen
De silken windhound staat ook bekend als de Zijdewindhond.

Geschiedenis
Francie Stull is een ervaren fokster van hondenrassen zoals de Barzoi en Deerhound, en wordt gezien als de ‘moeder’ van de silken windhound. Stull wilde een hondenras fokken die de beste eigenschappen van de barzoi en whippet vertegenwoordigen, die eruit moest komen te zien als een middelgrote, langharige windhond. In 1987 werd het eerste nest silken windhounds geboren, de rasvereniging is opgericht in 1999 in Amerika.

Anno 2015 is de silken windhound onder andere te vinden in de Verenigde Staten, Canada en Europa. Sinds 2004 komt de silken windhound ook voor in Nederland, alwaar in 2007 het eerste Nederlandse nest werd geboren. Vandaag de dag (2015) zijn er nog zeer weinig silken windhounds in Nederland, maar zeer langzaam groeit dit aantal.

Uiterlijk
Als je naar de silken windhound kijkt, zie je een kleine tot middelgrote windhond met een vacht die middellang van lengte is en aanvoelt als zijde. Het uiterlijk is erg typerend, en iemand met een beetje kennis van windhonden zal de silken windhound zo herkennen. De voorouders van de silken (de barzoi en de whippet) zijn goed terug te zien in het uiterlijk van de silken windhound.

Alle kleuren en kleurpatronen zijn toegestaan, en de voorkomende variaties binnen dit ras zijn dan ook zeer divers.


Karakter
De silken windhound staat bekend om zijn speelse, zachtaardige en intelligente karakter. Doordat het ras zo speels en zachtaardig is, is het zeker niet geschikt als waakhond.

Gezondheid en voorkomende ziekten
Als de silken windhound tijdens zijn leven goed verzorgd wordt, kan de hond erg oud worden. Leeftijden van 17 tot 20 jaar zijn binnen dit ras geen uitzondering. Heupdysplasie en maagtorsie zijn aandoeningen die binnen dit ras haast niet voorkomen. Mocht dit wel voorkomen, dan worden de honden direct uitgesloten van de fok.

Silken windhounds kunnen overgevoelig zijn voor het medicijn Ivermectine (en medicijnen die aanverwant zijn), er is een test beschikbaar om deze overgevoeligheid vast te stellen.

Opvoeding
De silken windhound is een redelijk makkelijke hond als het gaat om de opvoeding. Dit komt met name door zijn zachtaardige en meegaande karakter. Omdat het hier wel om een windhond gaat, moet je geen slaafse gehoorzaamheid verwachten: het blijft een jachthond.
Een beloningsgerichte opvoeding werkt bij de silken windhound veel beter dan een ruwere opvoeding waar voornamelijk gestraft wordt.

Gebruiksmogelijkheden
De silken windhound is een sportieve hond, maar kan ook uitstekend als huishond gehouden worden. Wil je de silken windhound als huishond houden, zorg dan wel voor voldoende lichaamsbeweging, dit heeft de silken windhound echt nodig. Hou bij de silken windhound rekening met het jachtinstinct: als ze een klein dier zien rondrennen, wordt het jachtinstinct geactiveerd en zullen ze het dier willen opjagen. Silken windhounds zijn dan ook uitermate geschikt om windhondenrennen mee te doen.

Overige informatie
De silken windhound is een zeer zeldzaam hondenras dat pas sinds eind jaren tachtig in opkomst is. Anno 2015 is de silken windhound nog niet erkend door de FCI.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten