maandag 3 augustus 2015

Feitjes en weetjes over kindernamen

Er zijn leuke kindernamen, jongensnamen, meisjesnamen, ouderwetse namen, namen die pas sinds de laatste jaren bestaan, en ga zo maar door. Hier een aantal leuke feitjes en weetjes over kindernamen

Een kindernaam verzinnen voor je ongeboren kindje houdt jou en je partner waarschijnlijk maandenlang bezig. Het is erg leuk om een babynaam te zoeken, maar het is ook erg moeilijk om de perfecte babynaam te bedenken.

Feitje/weetje 1:  Spreek de naam van je toekomstige kindje een paar keer hardop uit, in combinatie met de achternaam. Klinkt het niet raar, is het ritme wel goed, enzovoort. Je kan ook zeggen: ‘…, heb je honger?’

Feitje/weetje 2: Let op rijmende namen. Kinderen zijn er goed in om op alle namen wel een pesterig rijmwoord te vinden (‘Rick – fik’), maar bij sommige namen is de kans op vervelende, pesterige rijmwoorden wel groter. Bij sommige namen moet je je dan ook afvragen of je wel wilt dat je kind zo genoemd wordt.

Feitje/weetje 3: Als je een veelvoorkomende achternaam hebt, zoals Dekker of Bakker, en je hebt een voornaam voor je kindje gekozen die veel voorkomt, is de kans op naamsverwarring in de toekomst veel groter. Een voornaam die niet zo veel voorkomt, kan dan misschien handiger zijn, om eventuele naamsverwarring te voorkomen.

Feitje/weetje 4: Denk aan de initialen van de voornaam/voornamen en de achternaam. Wanneer je alleen de initialen (dus de eerste letters van de namen) neemt, kunnen er (soms onbewust) vreemde woorden staan. Willem Conel wordt op deze manier WC, en Chris Dekker wordt CD.

Feitje/weetje 5: Ook de volledige voornaam en achternaam moet ‘kloppend’ zijn en geen vreemde uitkomst zijn. Peter Selie is nou niet echt de naam waar je op zit te wachten, of wat dacht je van de oogarts I.C. Notting? Andere voorbeelden hiervan zijn Fokje Modder, Hendy Keppy, Louwe Pruim enzovoort.

Feitje/weetje 6: Hoe afwijkender de spelling van een voornaam, hoe vaker je kind zijn naam straks moet herhalen of spellen. Zo zal de naam Christian beter uit de bus komen dan de naam ‘Kristian’, omdat de meeste mensen gewend zijn deze naam als Christian te schrijven.

Feitje/weetje 7: Stel je je kindje voor als volwassen man of vrouw. Een naam die mooi is bij een pasgeboren baby of klein kind, zal bij een volwassen man of vrouw soms minder mooi staan. Enkele voorbeelden hiervan zijn Bobbie, Puckje, Ollie, Ocean, Gold, Geurtje.

Feitje/weetje 8: het kan soms handig zijn om een naam uit te kiezen die internationaal goed uit te spreken is. Een Chinese of Koreaanse naam is vaak moeilijker uit te spreken dan een Engelse naam.

Feitje/weetje 9: In 2014 zijn in Nederland 51,27% jongens geboren, en 48,73% meisjes!

Feitje/weetje 10: In de Randstad is de top 3 meisjesnamen anders dan in de rest van Nederland: Fenna, Sara en Emma in de Randstad, Sophie, Tess en Emma in de rest van Nederland.

Feitje/weetje 11: Korte namen zijn in de mode. In 2014 koos slechts 19% van de ouders een naam die langer was dan zes tekens. In de top 10 jongens- en meisjesnamen uit datzelfde jaar komt zelfs geen enkele naam voor die langer is dan zes tekens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten