maandag 3 augustus 2015

5 tips voor een mooi interieur

Een mooi interieur is voor veel mensen belangrijk. Maar het interieur moet wel goed bij elkaar passen; elk artikel/accent kan erg mooi zijn, maar wanneer het niet goed bij elkaar past, oogt je interieur als een rommeltje. Met de tips hieronder staat iedereen versteld van het mooie interieur in jouw huis!

Kleurencombinaties en kleuraccenten
De keuze van kleurcombinaties die je maakt is in eerste instantie een persoonlijke keuze, gebaseerd op psychologie. Een groene kleur geeft vaak een rustige sfeer, alsof je in de natuur verblijft, terwijl een rode kleur energie geeft. Als je een voorkeur hebt voor een klassiek interieur, kom je al snel uit bij de donkerdere kleuren. Wel is het vaak wat rustgevender als je een interieur hebt met voornamelijk donkere kleuren, dat je ook een aantal lichte tinten (zoals beige of crème) aan het interieur toevoegt.  Moderne interieurs bestaan vaak uit een licht kleurenpakket, waar verschillende tinten wit in verwerkt zijn, met enkele felle kleuren als felgroen of oranje. Om je gehele huis één en dezelfde uitstraling te geven, is het verstandig om in je huis te werken met dezelfde kleuren en kleurtonen.

Interieurstijlen en interieurovergangen
Bij een mooi interieur staat het geweldig om verschillende kamers met elkaar in verbinding te brengen. Steeds vaker zie je in (moderne) woningen dat verschillende leefruimtes samengevoegd zijn, in plaats van dat ze zich in aparte ruimtes ophouden. Hierbij kan je denken aan een combinatie van woonkamer, eetkamer en keuken. Als er in jouw huis niet de mogelijkheid is om open ruimtes te creëren, is een overgang tussen de kamers belangrijk. Dit kan je doen door bijvoorbeeld de deuren te verwijderen, en ervoor te zorgen dat kleurovergangen of decoratieartikelen in verschillende ruimtes terugkeren. Je kan hierbij denken aan planten, vazen of meubels in dezelfde stijl. Maar ook qua behang of verf kan je het interieur bij elkaar laten passen.

Verlichting is belangrijk voor je interieur
Verlichting is één van de belangrijkste aspecten in een mooi interieur. Zo is het erg mooi als je dezelfde lampen laat terugkeren in de verschillende ruimtes. Eén van de meeste afknappers qua interieur is spots met art deco lampen te combineren: doe dit dus ook niet!

Afwerking van ramen, deuren en vloeren
Het interieur van je woning kan nog zo mooi bij elkaar passen, maar als de afwerking van je huis met vloeren, ramen en deuren niet samengaat met je interieur, had je je huis net zo goed niet hoeven in te richten. Heb jij een licht interieur met voornamelijk witte tinten? Dan zijn donkere kozijnen niet mooi. De juiste afwerking van je vloeren, ramen en deuren is dus heel belangrijk. Zonder de juiste kleur op de kozijnen, de juiste vloer en de juiste ramen, valt het gevoel van eenheid.

Als je een houten vloer hebt, pas dan je kozijnen daar op aan. Houten kozijnen staan immers beter bij een houten vloer dan dat je kunststof kozijnen zou gebruiken in combinatie met een houten vloer.

Hou het interieur wel functioneel
Hoe mooi jouw huis ook zou zijn met het perfecte interieur, je huis moet nog wel functioneel zijn. Iedere ruimte in je huis heeft een apart doel, en moet hier dan ook naar worden ingericht. Zo zal je keuken of je woonkamer drukker ingericht mogen worden dan je slaapkamer. Je slaapkamer gebruik je immers voor de rust en om te slapen, niet om helemaal hyperactief te worden van de overdaad aan interieur en kleur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten