maandag 3 augustus 2015

Geld sparen: het spaarvarken is terug!

Geld sparen is soms moeilijker dan je denkt. En als het je al lukt om aan het eind van de maand een beetje spaargeld opzij te zetten, gebeurt er vaak wel weer iets onverwachts, waardoor je het geld toch weer moet uitgeven. Als je geld gaat sparen kan je natuurlijk een aantal dingen doen. Je kan geld op een spaarrekening bij de bank zetten, je kan geld sparen door het te investeren in bijvoorbeeld aandelen, maar je kan ook het spaarvarken weer uit de kast halen.

Welk spaarvarken kies je?
Spaarvarkens zijn er tegenwoordig in vele vormen en maten. Niet alleen het oude bekende varkentje is een goede spaarpot, je hebt ze ook als legoblokje, geldbus, in verschillende dieren of andere mooie figuren. De meeste spaarvarkens hebben onderin een dopje, waardoor je het geld er ook weer uit kan halen als je het wilt gebruiken. Maar er zijn nu ook spaarvarkens op de markt waar je je geld niet meer uit kunt halen. Je hebt dan bijvoorbeeld een blikopener of een klein zaagje nodig om bij je gespaarde centen te komen. Dit zorgt ervoor dat je minder makkelijk bij je geld kan komen en dus beter en meer kan sparen dan wanneer jij je geld in een spaarvarken stopt waar je het geld elk gewenst moment uit kan halen.

Verdeel de maand in kleinere stukken
De meeste mensen krijgen elke maand hun salaris. Maar als je om gaat rekenen, heeft elke maand méér dan vier weken. Er zitten namelijk 52 weken in een jaar (= 13 x 4 weken). Het is dus verstandig om de maand te verdelen in verschillende periodes van weken. Als je je salaris hebt ontvangen, zorg je er eerst voor dat al je vaste lasten zijn betaald. Zet van je salaris daarnaast ook elke week geld opzij voor de boodschappen, bijvoorbeeld 70 euro.
Dit is omgerekend 7 euro per dag. Als je dan 7 x het aantal dagen van de maand doet, kan je precies uitrekenen hoeveel boodschappengeld jij deze maand nodig hebt.

Heb je het geld voor de vaste lasten en de boodschappen al apart staan? Heb je nu nog geld over? Bedenk dan hoeveel geld je zou willen gebruiken om uit te geven. De rest van het geld zet je op je spaarrekening of ga je pinnen en stop je in je spaarpot.

Een unieke spaarpot
Iedereen heeft wel een spaarpot in huis staan, maar sparen is soms niet zo aantrekkelijk. Door te gaan sparen met een glazen pot of een doorzichtige spaarpot, kan je precies zien hoeveel geld je al gespaard hebt. Doordat je het gespaarde bedrag elke keer ziet als je langsloopt, is dit een goede stimulans om nóg sneller en nóg meer geld te gaan sparen. Je wilt immers zo veel mogelijk spaargeld hebben, en hoe vlugger de pot vol is, hoe meer geld je hebt.

Spreek met jezelf elke week af hoeveel geld je sowieso in de spaarpot gooit. Doe dit geld ook direct aan het begin van de week (bijvoorbeeld op maandagochtend) in de spaarpot. Daarnaast kan je ook nog extra geld sparen. Heb je aan het einde van de week nog wat boodschappengeld over? Dit kan je ook in de spaarpot gooien. Als je op straat geld vindt, kan je dit ook in de glazen of doorzichtige spaarpot gooien. Zo spaar je meer dan je wilde, wat je ook gelijk een fijn gevoel geeft.

Hoe spaar jij?
Er zijn twee verschillende soorten sparen. De eerste methode is om geld te sparen om een appeltje voor de dorst te hebben. Dit type sparen is noodzakelijk, want je wasmachine zou stuk kunnen gaan of je moet onverwacht een nieuwe auto kopen. Dan is het altijd handig als je geld achter de hand hebt liggen. Deze manier van sparen is echter niet zo heel motiverend, omdat je geen doel hebt voor dit geld.

De tweede manier waarop je zou kunnen sparen, is sparen met een doel. Stel, je wilt heel graag die mooie (en vooral dure) tas hebben die je laatst in de winkel hebt gezien. Als de tas 500 euro kost, weet je precies hoeveel geld je moet sparen om die tas eindelijk te kunnen kopen. Zodra je dit geld gespaard hebt, en de tas hebt gekocht, kan je voor jezelf weer een nieuw spaardoel opstellen.

Veel succes met sparen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten