maandag 3 augustus 2015

Geld besparen op cadeaus: goedkoop inpakken

Er zijn meerdere redenen waarom je zou besluiten om te besparen op het inpakken van cadeaus. De twee meest bekende en meest genoemde redenen zijn a) om het milieu te besparen en b) omdat mensen geld willen besparen. Als je het geschikte cadeau hebt gevonden, wil je het natuurlijk ook nog op een mooie manier inpakken, maar hoe kan je dit het beste doen?

Cadeau inpakken voor een klein kind
Wie weleens een klein kind een cadeau heeft zien uitpakken, weet dat kleine kinderen van scheuren houden. Het uitpakken van het cadeau is vaak (in eerste instantie) nog leuker dan het cadeau dat erin zit. Het geluid van scheurend inpakpapier is magisch, en kleine kinderen vinden het dan ook helemaal geweldig als er meerdere lagen inpakpapier om het cadeau zit. Welk inpakpapier er om het cadeau zit, maakt kleine kinderen echt niet uit. Je hoeft niet naar de winkel om mooi en duur cadeaupapier te kopen, een cadeau dat is ingepakt in oude kranten doet het even goed. Op deze manier kan je al geld (en milieu) besparen. Je hoeft geen nieuw inpakpapier te kopen (je bespaart geld) en er hoeft minder cadeaupapier gefabriceerd te worden (milieu), want je hergebruikt krantenpapier (nogmaals milieu).

Recycle je inpakpapier!
Tijdens de feestdagen (onder andere Sinterklaas en Kerst) worden er telkens duizenden kilo’s inpakpapier gebruikt. Nadat de cadeaus zijn uitgepakt, belandt al dit inpakpapier in de vuilnisbak of bij het oud papier. Terwijl het eigenlijk heel erg zonde is om dit inpakpapier weg te gooien. Het is niet alleen een grote belasting voor het milieu, maar vaak zijn de cadeaus ook ingepakt in luxe inpakpapier. Wanneer je de cadeaus een beetje netjes uitpakt, kan je hier prima een nieuw cadeau in inpakken. Ook hier bespaar je weer het milieu en geld!

Maak je eigen cadeaupapier
Vind jij het zonde om geld uit te geven aan cadeaupapier, of wil jij graag het milieu besparen en om die reden geen cadeaupapier kopen? Dan is het ook een mogelijkheid om zelf je cadeaupapier te maken van afval. Je kan hierbij denken aan rollen behang of ander afval, zoals krantenpapier, oude tijdschriften, reclamefolders enzovoort. Het behang zou je kunnen stempelen, of leuk met kleurpotloden of viltstiften bewerken om echt uniek inpakpapier te verkrijgen. Daarnaast zou je ook een kartonnen doos kunnen ombouwen tot ‘cadeaudoos’. Ook de doos kan je versieren of laten versieren.

Zelf een cadeautas maken
Kende jij ook altijd die volle verwachting als je de juten zak van Sinterklaas zag, waar alle cadeaus in verstopt zaten? De cadeaus uit de juten zak halen was al een feest op zich, omdat het altijd een verrassing was hoe de cadeaus eruit zagen. Je kan deze verwachting weer helemaal terugbrengen, door je cadeaus in een cadeautas te stoppen. Je kan de tas natuurlijk in de winkel kopen, maar je zou hem ook zelf kunnen maken. Misschien heb je in de winkel weleens een mooie tas gekregen als je iets gekocht had, of heb je zelf een keer een cadeautas gekregen. Deze tas kan je heel makkelijk weer gebruiken om aan iemand anders te geven.

Pak je cadeaus helemaal niet in
Dit kan je niet bij iedereen doen, maar met volwassenen onderling zou je kunnen afspreken dat jullie de cadeaus niet meer inpakken. Het inpakpapier wordt na openmaken toch weggegooid. Cadeaus van kinderen kan je natuurlijk ook niet inpakken, maar met de kinderen afspreken dat je de cadeaus gaat verstoppen. Hou hierbij wel rekening met het kind voor wie het cadeau is. Als dit kind het erg leuk vind om cadeaus uit te pakken, kan je de cadeaus beter inpakken met krantenpapier, of iets dergelijks.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten