zondag 26 februari 2012

Wat is een aardverschuiving

Wat is een aardverschuiving?
Een aardverschuiving houdt in dat onverwacht vele duizenden of zelfs miljoenen kilo’s aan grond plotseling in beweging komen. Bij deze beweging komt het vaak voor dat er grond (steen, aarde, puin en dergelijke) langs een helling of berg naar beneden vallen. Echter dient men er rekening mee te houden dat een aardverschuiving een heel ander iets is als een aardbeving. Een aardverschuiving kan wel het gevolg zijn van een aardbeving en ook van een vulkaanuitbarsting. Indien een aardverschuiving vooral uit steen bestaat, spreekt men meestal van een rotslawine (of een steenlawine of een puinlawine). 

Wanneer ontstaat een aardverschuiving
Een aardverschuiving kan vanuit het niets ontstaan, maar ook als gevolg van een aardbeving of van een vulkaanuitbarsting. Hevige regenval kan ook tot een aardverschuiving leiden, mits de ernstige regenval op een door erosie aangetaste heuvel of berghelling valt. Bij een aardverschuiving door hevige regenval wordt de grond verzadigd met water. Doordat de grond geen of weinig houvast heeft aan de ondergrond, kan het de samenhang verliezen en gaan schuiven. 

Is een aardverschuiving gevaarlijk
Een aardverschuiving kan zeer verwoestend en gevaarlijk zijn. Er kunnen namelijk gehele dorpen en steden bedolven worden onder het puin wanneer een aardverschuiving plaatsvindt aan de rand van een dorpje of stad. Doordat in zo’n geval een gehele dorp of stad (of een gedeelte van het dorp of stad) bedolven kan worden onder het puin, is het onvermijdelijk dat er vele doden vallen, en een zeer groot aantal gewonden.
Gevolgen van een aardverschuiving De gevolgen van een aardverschuiving kunnen groot tot zeer groot zijn. Zoals hierboven al is beschreven kunnen hele dorpen en steden bedolven raken onder het puin met een zeer groot aantal gewonden en vele dodelijke slachtoffers. Wanneer een deel van een berg in zee stort als gevolg van een aardverschuiving bestaat er een grote kans op een tsunami.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten