zondag 26 februari 2012

Aalt Mondria (seriemoordenaar)

Aalt Mondria werd in 1957 in Kampen, Nederland geboren als Adrie Mondria. Zijn ouders wisten niet dat Aalt opgepakt zou worden als seriemoordenaar. De man stond bekend als extreem gewelddadig en agressief. Naast het feit dat hij vier mensen om het leven bracht, waaronder een kind, heeft hij ook een groot aantal geweldplegingen op zijn naam staan. 

Wie is Aalt Mondria?
Aalt Mondria is een Nederlandse seriemoordenaar die werd geboren in de plaats Kampen. Al vlak na zijn geboorte verhuisde hij met zijn ouders naar Vollehove. Ondanks een goede en vreedzame jeugd kwam hij tijdens de puberteit in aanraking met de criminele wereld. In het begin van zijn criminele carrière hield hij zich 'enkel' bezig met diefstallen, mishandelingen en geweldplegingen.

Door het hebben van foute vrienden begon hij aan het nuttigen van drugs en alcohol. Aan beide zou hij al snel verslaafd raken. Mede door het (overmatige) gebruik van alcohol en drugs kreeg hij last van waanvoorstellingen en werd hij steeds vaker paranoïde.
In aanraking met justitie

In 1976, als Aalt 19 jaar jong is, komt hij voor het eerst in aanraking met politie en justitie. Hij wordt opgepakt omdat een crimineel aangifte tegen hem heeft gedaan wegens bedreiging. Uiteindelijk krijgt hij vier maanden cel en tevens moet hij een tbs-behandeling ondergaan. In de periode dat hij behandeld werd in de kliniek werd er al één ding snel duidelijk: hij bleek onhandelbaar. Tevens beschikte Aalt over een zeer kort lontje; regelmatig sloeg hij alles kort en klein.

Tijdens zijn verblijf in de kliniek heeft hij twee keer geprobeerd om te ontsnappen, de laatste ontsnappingspoging was voor Aalt Mondria succesvol. Hij wist te ontsnappen. 

De rampzalige ontsnapping
In 1978 was het Aalt Mondria dan eindelijk gelukt om te ontsnappen uit de tbs-kliniek. Een ontsnapping met rampzalige gevolgen, zou later blijken. Direct na zijn ontsnapping dook hij samen met een goede vriendin van hem onder in Amsterdam. Omdat de politie hen beide op de hielen zat, raakten Aalt en de jonge vrouw in paniek. In blinde paniek mishandelde het tweetal de hospita van het adres waar zij verbleven. De gastvrouw raakte hierbij zwaargewond: ze was blijvend verlamd.

Na deze aanval vluchtten ze naar Noord Brabant. Op 30 juli 1978 belden zij in de plaats Hoeven aan bij een woning. De woning was van het bejaarde echtpaar Rijnvos, die op dat moment bezoek hadden van hun 38-jarige dochter. Nadat Aalt en zijn vriendin de woning hadden betreden, vermoordde Aalt het echtpaar en hun dochter. De buit bedroeg amper 10 euro.

Al snel nadat de moorden gepleegd waren, werden Aalt Mondria en zijn vriendin opgepakt. Aalt werd aangeklaagd voor drievoudige moord, zijn vriendin ging vrijuit. Er waren volgens de rechter te weinig bewijzen dat de vrouw een aandeel had gehad in deze gruwelijke moordpraktijken. 

Aalt Mondria moet de cel in
Na de arrestatie van Aalt en de vrouw volgde er een slepende rechtzaak. De rechter legde Aalt een straf op van 15 jaar celstraf en behandeling in een tbs-kliniek. Doordat Aalt leed aan waanvoorstellingen en hij bovendien paranoïde was, was hij in de gevangenis niet te handhaven. Al binnen een week verliet hij de gevangenis om de rest van zijn straf in de Van Mesdagkliniek te Groningen uit te zitten. In zijn tbs-periode kreeg hij het twee keer voor elkaar om met veel geweld en opschudding een hulpverlener te gijzelen. 

Peter R. de Vries
In de periode dat hij in de Van Mesdagkliniek behandeld werd, nam Aalt Mondria contact op met Peter R. de Vries. Aalt deed dit in de hoop dat de beruchte misdaadverslaggever hem kon helpen met het uitgeven van zijn zelfgeschreven boek. Een boek met de titel "Toevertrouwd aan de Duivel." 

Proefverlof
In 1989 werd het toegestaan dat Aalt (Adrie) Mondria met proefverlof ging. Dit proefverlof zou later uitdraaien in een grote ramp. Tijdens het verlof bracht hij een bezoek aan een café in Zwolle. Omdat hij ruzie kreeg met drie mannen, trok hij een wapen en schoot hij de mannen neer. Kort daarna werd hij in de boeien geslagen en teruggebracht naar de Van Mesdagkliniek. 

Aalt gaat opnieuw de fout in
In 1995 plaatste Aalt een contactadvertentie in de krant omdat hij een vriendin wilde. Een aantal vrouwen reageerden op zijn oproep. Na een paar keer te hebben afgesproken kreeg hij een relatie met een 30-jarige vrouw. In '96 kreeg Aalt Mondria toestemming voor woonverlof, waarna hij bij zijn vriendin en haar 10-jarige zoontje ging wonen. Aalt werd gedwongen om zich eens in de zoveel tijd te melden bij de Van Mesdagkliniek, maar hij verzuimde om te komen. Doordat hij zich niet meldde, wist hij dat de politie hem zou komen opzoeken. Aalt liet dat echter niet zo ver komen en dwong zijn huisgenoten om samen met hem te vluchten.

Tijdens een kort verblijf in de Nederlandse plaats Zwolle, dreef de kleine jongen hem - naar eigen zeggen - tot het uiterste. Aalt stormde op de jongen af en vermoordde het arme kind.

De vriendin van Aalt raakte in paniek en wist aan hem te ontsnappen. Na haar ontsnapping ging ze naar de politie. Direct nadat zij haar verhaal had gedaan, gaf de politie een opsporingsbericht uit. Uit dit bericht kwam onder andere naar voren dat Aalt Mondria uiterst vuurgevaarlijk, crimineel, voortvluchtig en tevens moordenaar was. Een dag nadat het opsporingsbericht was uitgegeven meldde Aalt Mondria zich vrijwillig bij de politie van Den Haag. Op datzelfde moment bekende hij ook dat hij de zoon van zijn vriendin vermoord had. 

De rechtzaak
Er volgde alweer een rechtzaak tegen Aalt Mondria. De uitspraak van de rechter was een levenslange gevangenisstraf en een tbs-behandeling. Mondria was het niet eens met de uitspraak en besloot om in hoger beroep te gaan. De straf werd gewijzigd van moord tot doodslag en de definitieve uitspraak was 18 jaar cel en tbs. Tot op de dag van vandaag (18 oktober 2010) verblijft Aalt Mondria in de Van Mesdagkliniek. De kans dat hij ooit nog vrijkomt, is zeer gering. 

Een complot
Aalt (Adrie) Mondria zegt dat hijg een moordenaar is, maar dat hij slachtoffer is van een complot. Hij zou er door de politie en rechtbank ingeluisd zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten