zaterdag 3 maart 2012

Welke verzekeringen zijn er?

Er bestaan allerlei verschillende verzekeringen. Het is goed om daar enigszins van op de hoogte te zijn, zodat u zelf kunt bepalen welke verzekeringen u wel en niet nodig heeft. De verzekeringsmaatschappijen willen u in veel gevallen laten geloven dat u zich overal tegen kunt en dient te verzekeren, maar dat is natuurlijk niet het geval. In een aantal gevallen is de verzekering verplicht, maar het kan ook zomaar zijn dat u erg weinig risico loopt. Het is dan vaak beter om de verzekeringen naast u neer te leggen. Hier volgt een overzicht van de verplichte en zeer belangrijke verzekeringen.

Zorgverzekering
De eerste en meest belangrijke van de verplichte verzekeringen is de zorgverzekering. We dienen ons in Nederland allemaal te verzekeren, om te voorkomen dat we de vaak hoge zorgkosten niet kunnen betalen. Het is binnen de verzekeringen mogelijk om voor een basispolis of een aanvullende polis te kiezen. Uiteraard is de basisverzekering verplicht en is de aanvulling optioneel. Dat neemt echter niet weg dat het in veel gevallen erg verstandig is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat u ook in het buitenland goed verzekerd bent, of dat de kosten van de tandarts vergoed worden.

Om een goede zorgverzekering te kiezen kunt u gebruik maken van een vergelijkingssite. Op die manier zorgt u ervoor dat de verzekeringen netjes op een rijtje komen te staan, waardoor u zelf kunt bepalen welke verzekering u af wilt sluiten. Het is daarbij verstandig om te letten op de premie van de verzekering, maar ook de dekking is natuurlijk van groot belang. Aan de hand van de dekking van de verzekeringen kunt u namelijk zien of u er ook daadwerkelijk wat aan zal hebben wanneer u een keer te maken krijgt met ziekte of een vervelende aandoening.

Autoverzekering
Daarnaast is ook de autoverzekering van groot belang binnen het totale pakket aan verzekeringen. Dat heeft te maken met het feit dat ook deze verplicht is, zij het in de meest afgeslankte en uitgeklede vorm. Het gaat om de WA autoverzekering, die dekking biedt tegen de schade die u toebrengt aan anderen. Wanneer u zelf schade rijdt zullen de WA verzekeringen die kosten niet dekken, waardoor het puur gaat om het afdekken van het risico van de slachtoffers. U kunt met de WA+ (Beperkt Casco) autoverzekering kiezen voor een meer uitgebreide dekking. In dat geval is ook schade aan uw auto als gevolg van invloeden van bijvoorbeeld het weer (storm, hagel) of diefstal gedekt.

De All Risk (volledig casco) verzekeringen zorgen er op het gebied van de auto voor dat ook schade die u zelf aan de auto toebrengt gedekt is, mits er natuurlijk geen sprake is van opzet. Ook de autoverzekeringen kunt u gemakkelijk met elkaar vergelijken, waardoor u een helder overzicht krijgt van de kosten van de premie en de dekking. Voor een nieuwe auto kunt u het best kijken naar de verzekeringen op basis van All Risk. De WA+ verzekeringen zijn goed geschikt voor auto’s van 4 tot 10 jaar oud en daarna is het verstandig om een WA autoverzekering af te sluiten.

Reisverzekering
Ten derde is het verstandig om, zodra u op reis gaat, te kijken naar de diverse reisverzekeringen. Met een reisverzekering kunt u er eenvoudig voor zorgen dat eventuele schade aan uw bagage gedekt is, of dat de medische kosten in het buitenland vergoed worden. U kunt kiezen uit een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. Uiteraard hebben de beide vormen zo hun voor- en nadelen. Zo is een kortlopende reisverzekering vaak het voordeligst wanneer u per jaar maar een enkele keer op vakantie gaat. Een doorlopende reisverzekering is vaak de beste keuze wanneer u enkele keren per jaar op reis gaat en daarbij naar het buitenland gaat. Daarnaast heeft u bij die verzekeringen natuurlijk geen omkijken meer naar het afsluiten en kunt u er op ieder gewenst moment voor kiezen om er op uit te trekken. Door de verzekeringen naast elkaar te zetten kunt u de dekkingen vergelijken, waarbij het vooral van belang is om te kijken naar de voorwaarden met betrekking tot medische kosten en schade aan de bagage. Door de verzekeringen goed te vergelijken kiest u eenvoudig de scherpste premie, met de beste voorwaarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten