zaterdag 3 maart 2012

Welke hypotheken zijn er?

Er bestaan allerlei verschillende soorten hypotheken, waardoor er op dat gebied een hoop keuze mogelijk is. Aan de andere kant slaagt niet iedereen er even gemakkelijk in om alle informatie helder op een rijtje te krijgen. Het is daarom dan ook altijd verstandig om een adviseur op het gebied van hypotheken te vragen naar de diverse mogelijkheden en daarnaast zelf wat onderzoek te doen. Zo komt u tot een helder beeld van de mogelijkheden en kunt u eventuele onduidelijkheden laten uitleggen.

Verschillende soorten hypotheken
Er bestaan in principe acht verschillende soorten bekende hypotheken. Het gaat dan om de annuïteitenhypotheek, de aflossingsvrije hypotheek, de traditionele levenhypotheek, de spaarhypotheek, de beleggingshypotheek, de effectenhypotheek en de hybride hypotheek. Wellicht dat enkele hypotheken al een belletje bij u doen rinkelen, maar het is aan de andere kant ook goed mogelijk dat er nog behoorlijk wat onduidelijke begrippen tussen zitten. Door goed te kijken naar het doel van de hypotheek en daarbij rekening te houden met de toekomst is het echter wel degelijk mogelijk om zelf een goede keuze te maken. Aan de andere kant is het altijd verstandig om een adviseur een aantal vragen te stellen.

Zo is het op het gebied van hypotheken bijvoorbeeld erg interessant om te spreken over de rente die u dient te betalen. Een tiende procent verschil tussen twee aanbieders of vormen klinkt misschien als een te verwaarlozen detail, maar het kan gemakkelijk flink in de papieren lopen. Dat komt door het feit dat u een hypotheek vaak voor een paar ton of meer afsluit, waardoor een tiende procent rente staat voor paar honderd euro op jaarbasis. Vraag uw adviseur daarom altijd naar de rentepercentages en de oorzaken achter eventuele verschillen. Daarnaast is het altijd interessant om te spreken over de looptijd van de verschillende hypotheken.

Doel van de hypotheek
Bij het kiezen uit de verschillende hypotheken is het van groot belang om na te denken over het uiteindelijke doel. Over het algemeen zal het gaan om de aanschaf van een woning, maar daar kan een meer specifiek doel aan gekoppeld worden. Zo kan het zijn dat u de woning graag stukje bij beetje aan wilt kopen, door iedere maand een deel van de schuld af te lossen. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat u de hypotheek afsluit om de woning met zoveel mogelijk belastingvoordeel te kopen. In dat geval is het verstandig om een van de hypotheken te kiezen waarbij u zo min mogelijk aflost, aangezien u op die manier optimaal kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Door na te denken over het doel van de hypotheek en dat te koppelen aan de mogelijkheden van de verschillende vormen komt u over het algemeen al snel tot een selectie. Vraag uw adviseur daarom altijd naar de hypotheken die goed passen bij uw specifieke doel. Net als bij sparen werkt het afsluiten van een hypotheek ook het best wanneer u een duidelijk doel voor ogen heeft en daar stap voor stap naartoe werkt.

Hypotheek en de toekomst
Het afsluiten van een hypotheek is een grote stap binnen uw leven, waardoor het van belang is om daar goed over na te denken. Het is daarbij goed om niet alleen over de huidige situatie na te denken, maar ook te kijken naar de manier waarop de hypotheken zich in de toekomst ontwikkelen. Zo zal u bij een annuïteitenhypotheek tijdens de gehele looptijd hetzelfde bedrag per maand blijven betalen. Dat komt door het feit dat u naar gelang de looptijd verstrijkt meer af gaat lossen, waardoor het rentebedrag omlaag gaat.

Aan de andere kant bestaan er ook hypotheekvormen die stapsgewijs minder kosten met zich mee zullen brengen, of die juist tijdens de beginperiode relatief voordelig uit zullen pakken. Door bijvoorbeeld na te denken over het feit of u kinderen wilt of een promotie van u of uw partner verwacht kunt u rekening houden met mogelijke scenario’s voor de toekomst. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar het is wel goed om na te denken over mogelijke veranderingen in uw persoonlijke situatie. Zo komt u, eventueel samen met uw adviseur, tot de hypotheken die het best bij u passen, om vervolgens uw keuze te kunnen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten