zondag 18 maart 2012

De leukste uitjes in Amsterdam


De leukste uitjes in Amsterdam zijn over heel de stad verdeeld, maar zijn aan de andere kant relatief gemakkelijk te vinden. Zo kunt u een dagje heerlijk gaan genieten in de hoofdstad, door te kiezen voor een van de leukste uitjes in Amsterdam. Veel van de bezienswaardigheden en uitjes zijn bovendien gratis toegankelijk, waardoor u er eenvoudig een bezoekje aan kunt brengen.

Albert Cuypmarkt in Amsterdam
Een van de leukste uitjes in Amsterdam is de Albert Cuypmarkt. Deze markt is zeer beroemd en is wat dat betreft zeker een bezoekje waard. U vindt de markt tussen de Ferdinand Bolstraat en de Van Woutstraat. De Albert Cuypmarkt ligt daarmee in de wijk de Pijp, die bekend staat als een wijk vol sfeer. De Albert Cuypmarkt is vernoemd naar Albert Cuyp, een kunstschilder uit de 17e eeuw. Het is sinds 1905 een vrije markt die officieel als zodanig wordt erkend. Het behoort met de diverse soorten groenten, fruit, vis, kleding en elektrische apparatuur zeker tot de leukste uitjes van Amsterdam, zonder dat u enige vorm van entree hoeft te betalen.

De Jordaan in Amsterdam
Daarnaast behoort ook de Jordaan zeker tot de leukste uitjes van Amsterdam. Dit komt vooral voort uit het feit dat het een typische volkswijk van de hoofdstad is, waar het mogelijk is als het ware even het verleden in te stappen en te genieten van de gezelligheid. U vindt de Jordaan tussen de Lijnbaansgracht en de Prinsengracht, waarmee het dus midden in de hoofdstad van Nederland ligt. Ook vanwege de vele kroegjes die er in de Jordaan te vinden zijn behoort dit deel van de stad zeker tot de leukste uitjes in Amsterdam.

Het Paleis op de Dam in Amsterdam
Een van de bekende bezienswaardigheden en de leukste uitjes in Amsterdam is zonder twijfel het Paleis op de Dam. Het paleis werd tussen 1648 en 1665 gebouwd. Destijds werd het gebouwd als het stadshuis van Amsterdam, maar dat is het inmiddels allang niet meer. In 1808 besloot men het paleis in te richten als het Koninklijk paleis, iets waar op dit moment overigens ook weinig meer van over is, aangezien de Koninklijke familie er niet woont. Wel kozen Maxima en Prins Willem-Alexander voor hier hun bekende balkonscène te houden. Het Paleis op de Dam mag daarom zeker niet ontbreken tussen de leukste uitjes van Amsterdam.

De Dam in Amsterdam
Ook de Dam zelf behoort absoluut tot de leukste uitjes van Amsterdam, onder andere vanwege het feit dat er altijd wat gebeurt. Het plein zorgt ervoor dat het Rokin en het Damrak met elkaar verbonden worden en vormt het knooppunt tussen bijvoorbeeld de Kalverstraat, de Nieuwendijk en de Damstraat. Verder vindt u aan de Dam bijvoorbeeld het bekende hotel Krasnapolsky en natuurlijk Madame Tussauds, het museum vol wassen beelden van sterren. De Dam behoort daarmee zeker tot de leukste uitjes in Amsterdam en is daarnaast de toegangspoort tot tal van andere bezienswaardigheden en interessante plaatsen.

Anne Frankhuis in Amsterdam
Vanuit het verleden is het Anne Frankhuis al jarenlang een van de leukste uitjes van Amsterdam, waarbij ‘leuk’ in dit geval natuurlijk beter vervangen kan worden door ‘interessant’. Het huis is een bekend monument ter nagedachtenis aan Anne Frank en haar familie. U vindt het Anne Frankhuis aan de Prinsengracht 263-265 en zal het herkennen aan de over het algemeen lange rij met toeristen die er voor de deur staat, ook op doordeweekse dagen. Het Anne Frankhuis behoort absoluut tot de leukste uitjes van Amsterdam wanneer u ‘leukste’ op de juiste manier op weet te vatten en graag wilt zien hoe zij verbleef in het wereldberoemde Achterhuis.

De Grachtengordel van Amsterdam
Tenslotte behoort de gehele grachtengordel absoluut tot de leukste uitjes van Amsterdam, aangezien dit een van de elementen is waar de stad zo bekend om staat. Men startte in 1612 met het aanleggen van de eerste grachten, de Keizersgracht, de Herengracht en de Prinsengracht. Uiteindelijk is er een netwerk van cirkels rond het stadscentrum ontstaan, wat zorgt voor de karakteristieke uitstraling van de hoofdstad van Nederland. De Grachtengordel behoort daarnaast tot de leukste uitjes van Amsterdam vanwege het feit dat het herinnert aan de Gouden Eeuw, de zeventiende eeuw waarin de Nederlanders zeer succesvol waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten